23.08.2011
Sukces borowiackich smaków w Grucznie Na VI Festiwalu Smaku w Grucznie, którego głównym celem jest promocja tradycyjnej żywności, borowiackie przysmaki cieszyły się uznaniem nie tylko gości, ale także członków jury: wyróżniono „fjut – syrop z buraków” oraz lina wędzonego.
Na stoisku Borów Tucholskich pachniało zupą grzybową, świeżym chlebem, serem z koziego mleka, wędzoną rybą i swojskimi kuchami. Serwowano także przepyszne śliwki cynamonki, banię po borowiacku, żurawinę, dżemy, miody i świeże soki np. z pietruszki. Dużym zainteresowaniem cieszyły się oczywiście grzyby marynowane i suszone. Corocznie podczas Festiwalu Smaku odbywa się konkurs „Smak Roku”. W zeszłym roku nagrodzeni zostali m.in. GS „Samopomoc Chłopska” z Cekcyna za szynkę, Michał i Jan Słomińscy z Tucholi za mąkę oraz Sławomir Wnuk z Lniana za miody. Natomiast w tym roku jury przyznało następujące nagrody produktom z terenu Powiatu Tucholskiego: • wyróżnienie Smak Roku za fiut – syrop z buraków dla Marzeny Przytarskiej z Przyrowy; Gratulujemy sukcesu i mamy nadzieję, że wśród laureatów przyszłych edycji konkursu znajdą się kolejne borowiackie specjały. Przygotowal: Wydział Promocji |