Imieniny:
23.08.2011

Sukces borowiackich smaków w Grucznie

Na VI Festiwalu Smaku w Grucznie, którego głównym celem jest promocja tradycyjnej żywności, borowiackie przysmaki cieszyły się uznaniem nie tylko gości, ale także członków jury: wyróżniono „fjut – syrop z buraków” oraz lina wędzonego.

Na stoisku Borów Tucholskich pachniało zupą grzybową, świeżym chlebem, serem z koziego mleka, wędzoną rybą i swojskimi kuchami. Serwowano także przepyszne śliwki cynamonki, banię po borowiacku, żurawinę, dżemy, miody i świeże soki np. z pietruszki. Dużym zainteresowaniem cieszyły się oczywiście  grzyby marynowane i suszone. 
Borowiacki charakter stoiska podkreślały haftowane serwety, a także stroje, w które ubrane były Panie na stoisku. Nie zabrakło także rękodzieła z Borów Tucholskich: wyrobów z wikliny oraz ręcznie malowanych tkanin, biżuterii i strojów z filcu. Całości dopełniały materiały informacyjne dotyczące Borów Tucholskich, dostarczone przez Starostwo Powiatowe w Tucholi oraz Lokalną Grupę Działania „Bory Tucholskie”.

Corocznie podczas Festiwalu Smaku odbywa się konkurs „Smak Roku”. W zeszłym roku nagrodzeni zostali m.in. GS „Samopomoc Chłopska” z Cekcyna za szynkę, Michał i Jan Słomińscy z Tucholi za mąkę oraz Sławomir Wnuk z Lniana za miody. Natomiast w tym roku jury przyznało następujące nagrody produktom z terenu Powiatu Tucholskiego:

• wyróżnienie Smak Roku za fiut – syrop z buraków dla Marzeny Przytarskiej z Przyrowy;
• tytuł Smak Roku Dziennikarzy i Artystów za lina wędzonego dla Wiesława Porazińskiego z Minikowa.

 Gratulujemy sukcesu i mamy nadzieję, że wśród laureatów przyszłych edycji konkursu znajdą się kolejne borowiackie specjały.

Przygotowal: Wydział Promocji