Imieniny:
15.05.2012

Borowiackie przysmaki docenione w Minikowie

Podczas targów „Lato na Wsi” w Minikowie odbył się także finał regionalny XII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną.

 

 Konkurs podzielony jest na 2 etapy:

-  w pierwszym etapie – w czasie finału regionalnego, który odbył się 13 maja w Minikowie wyłonieni zostali laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.

-  drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2012”. Statuetki wręczone będą w czasie Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food.

Produkty i potrawy z Borów Tucholskich zyskały duże uznanie wśród jurorów, ponieważ nagrodzono aż 5 z 7 zgłoszonych do konkursu.

Komisja konkursowa doceniła Dorotę Kłosowską ze Śliwic za sztrucel z kapustą i grzybami (I nagroda w kategorii Produkty mieszane). Wyrożnienie otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Tucholi za Banię borowiacką (kategoria Produkty pochodzenia roslinnego).

Nomiację do PERŁY 2012 otrzymały:

-        Marzena Przytarska za „Fjut – cyrop z buraków”

-        KGW Łosiny Alicja Rutkowska za „Grzybowniczki”

-        KGW Gostycyn Elżbieta Weyna za „Zaklepunkę z lubczykiem”

 

Na konkursie obecne były także przedstawicielki KGW Drożdzienica: Maria Połetek oraz Maria Kwiatkowska, które prezentowały „Gruszki pychotki” oraz Monika i Jozef Przytarscy z „Fjutówką”’ – nalewką na syropie buraczanym.

 

Przygotował Wydział Promocji