15.05.2012
Borowiackie przysmaki docenione w Minikowie Podczas targów „Lato na Wsi” w Minikowie odbył się także finał regionalny XII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną.
Konkurs podzielony jest na 2 etapy: - w pierwszym etapie – w czasie finału regionalnego, który odbył się 13 maja w Minikowie wyłonieni zostali laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne. - drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2012”. Statuetki wręczone będą w czasie Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food. Produkty i potrawy z Borów Tucholskich zyskały duże uznanie wśród jurorów, ponieważ nagrodzono aż 5 z 7 zgłoszonych do konkursu. Komisja konkursowa doceniła Dorotę Kłosowską ze Śliwic za sztrucel z kapustą i grzybami (I nagroda w kategorii Produkty mieszane). Wyrożnienie otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Tucholi za Banię borowiacką (kategoria Produkty pochodzenia roslinnego). Nomiację do PERŁY 2012 otrzymały: - Marzena Przytarska za „Fjut – cyrop z buraków” - KGW Łosiny Alicja Rutkowska za „Grzybowniczki” - KGW Gostycyn Elżbieta Weyna za „Zaklepunkę z lubczykiem”
Na konkursie obecne były także przedstawicielki KGW Drożdzienica: Maria Połetek oraz Maria Kwiatkowska, które prezentowały „Gruszki pychotki” oraz Monika i Jozef Przytarscy z „Fjutówką”’ – nalewką na syropie buraczanym.
Przygotował Wydział Promocji |